Energi

Ny svensk innovation öppnar upp för hushåll att tjäna pengar och stödja elnätet

Ken Jonsson, vd för Ferroamp. Foto: pressbild.

Statliga Svenska kraftnät har för första gången godkänt en teknik som gör det möjligt för enskilda hushåll att sälja kapacitet från hembatterier till elnätet samtidigt som det används för det egna energibehovet. Bakom innovationen står de två svenska bolagen Ferroamp och Ntricity vars teknik nu ska börja rullas ut.

Reporter

En ny teknisk lösning från de svenska bolagen Ferroamp och Ntricity gör nu det möjligt för batteriägare att både tjäna pengar och optimera sin egen användning av solenergi.

“Det ger i sin tur ett flexiblare, och därmed ett mer robust elnät”, säger Kent Jonsson, vd för Ferroamp.

Tidigare stod batteriägare inför dilemmat att välja mellan att sälja stödtjänster eller använda batteriet för sina egna behov. Ferroamp och Ntricity har utvecklat den första tekniska lösningen, godkänd av Svenska kraftnät, där stödtjänster kan säljas samtidigt som batteriet används för att exempelvis jämna ut effekttoppar eller underlätta för att nyttja skördad solenergi även på kvällarna

Genom att erbjuda stödtjänster för att balansera elnätet öppnar detta upp för hushåll med energilagringsbatterier att tjäna pengar. Svenska Kraftnät köper in dessa tjänster för att upprätthålla frekvensbalansen i elnätet, vilket innebär att elkunder kan få ersättning för att snabbt anpassa sin elförbrukning eller produktion på begäran.

Tjänsten som kallas FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance), innebär att kapacitet ställs till förfogande vid eventuella störningar i elnätet.

Elbolaget Varberg energi blir först ut att erbjuda sina kunder möjligheten att använda Ferroamp-systemet för stödtjänster till elnätet. Mjukvaruföretaget Ntricity koordinerar flera mindre Ferroamp-system med batterier, vilket går under benämningen ett virtuellt kraftverk. Kapaciteten säljs sedan av Varberg Energi till Svenska kraftnät eller lokala flexibilitetsmarknader.

“Vi tror mycket på öppen flexibilitet. Det vill säga att man ska kunna använda batteriet både i sin egen fastighet och dessutom ha möjlighet att buda ut batterikapacitet mot lokala och nationella flexmarknader för att optimera alla intäkter som ett batteri kan medföra”, säger Björn Sjöström, vd för Varberg Energi.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.