Energi

Glada nyheter för Blykalla – lättare för minikärnkraftverk att nå marknaden

Blykallas forskningsreaktor byggs i Oskarshamn. Till höger: VD Jacob Stedman. Foto: OKG/Blykalla

Det ska bli lättare för ny kärnkraftsteknik att nå marknaden, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens slutrapport. Det är glada nyheter för svenska uppstickaren Blykalla.

Chefredaktör

Hur kärnkraft ska utvecklas och vilka laghinder som behöver tas bort för att det ska ske, var temat i den slutrapport som Strålsäkerhetsmyndigheten presenterade på onsdagen, på en presskonferens som hölls tillsammans med regeringen.

Michael Knochenhauer, vikarierande generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, sa då att man identifierat ett omfattande utvecklingsbehov och att man sett möjligheter att förbättra hur processen för tillstånd ser ut.

Bland annat ska det bli lättare att testskjuta kärnkraftsteknik innan man ansöker om tillstånd. Det föreslås också slopade begränsningar för var reaktorer kan placeras, liksom att kommuner inte ska ha vetorätt till var de får byggas.

"Ingen överraskning"

Detta är goda nyheter för svenska uppstickaren Blykalla, som kallat sig Leadcold internationellt men nu ska byta till Blykalla även där. Bolaget jobbar för att tillverka små modulära reaktorer – ”mini-kärnkraftverk” – och har ett patent på hur tekniken kan skalas upp.

”Det innebär rent konkret en mer iterativ process, där vi får tidig återkoppling på vår reaktordesign. Det gör det sannolikt snabbare och mer kostnadseffektivt att få ny kärnkraft på plats i Sverige”, säger vd Jacob Stedman till Impact Loop.

Rapporten kom dock inte som någon överraskning för honom.

”Vi har följt utredningen under hela utredningstiden och fått intrycket att Strålsäkerhetsmyndigheten varit positiva till en mer flexibel process, baserat på internationella erfarenheter”, säger han.

Reaktor klar 2029

Han berättar att arbetet med att bygga Blykallas produktion snabbt går framåt.

”Vi är just nu fokuserade på att bygga en testreaktor i Oskarshamn tillsammans med Uniper, ett av norra Europas största energibolag. Efter det kommer nästa steg att vara att ansöka om tillstånd för en forskningsreaktor, och då blir de här nya reglerna väldigt relevanta”, säger han.

När kan vi se Blykallas teknik på marknaden?

“Vi räknar med att ha vår forskningsreaktor SEALER-D klar 2029."

Blykalla grundades 2013 av Janne Wallenius, Peter Szakalos och Jesper Ejestam och började som ett forskningsprojekt på KTH. Man har i en första runda tagit in 25 miljoner kronor från bland annat Norrskens nya riskkapitalbolag Norrsken Launcher.

På ägarlistan finns också flera kända namn som Izettles grundare Jacob de Geer, Kings grundare Sebastian Knutsson, Xzakts grundare Gunilla von Platen och Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.