Fonder

Ny miljardfond ska hjälpa impact-bolag över "dödens dal" – letar minst 25 bolag

World Funds grundare Danijel Višević, Craig Douglas, Daria Saharova och Tim Schumacher Foto: pressbild.

Berlin-baserade World Fund stänger en rekordstor fond på 3,5 miljarder kronor. Nu ska riskkapitalbolaget, som bland annat investerat i svenska Sunroof, hitta minst 25 bolag till att gå in i. Det här är vad de letar efter.

Redaktör och reporter

Det tyska riskkapitalbolaget World Fund är kanske inte ett bolag svenska impact-bolag känner till, men nu stänger de sin första fond på 300 miljoner euro, motsvarande nästan 3,5 miljarder kronor.

Pengarna kommer bland annat från stora investerare som EIF, KfW Capital, Wachstumsfonds, BPI France, PwC Tyskland, NRWbank och Ignitis Group. Ett antal pensionsfonder har också anslutit till fonden, inklusive UK Environment Agency Pension Fund, Wiltshire Pension Fund och kroatiska Erste Plavi.

"Vi är stolta över att vi har kunnat locka till oss många institutionella investerare som aldrig tidigare har investerat i VC eller en förstagångsfond, men gjorde det nu med oss. Vi kommer att arbeta för att säkerställa att vår fond visar för världen att framgångsrika investeringar och positiv klimatpåverkan går hand i hand. Så vill vi lyfta hela klimatinvesteringssektorn” säger Danijel Višević, en av World Funds grundare.

Ska hjälpa bolag över "Serie B-dödens dal"

Nu ska World Fund göra mellan 25 till 30 investeringar – och fokus är på impact-bolag inom klimatteknik. Fokus är att hjälpa dem att övervinna deras största utmaning idag: finansieringsgapet vid Serie B-stadiet.

Danijel Višević kallar situationen för "Serie B-dödens dal".

"Vår planet är vid en avgörande skiljeväg, och vi kunde inte vara stoltare över att varje dag med att arbeta mot att skapa en regenerativ värld, stödja europeiska entreprenörer som bygger världsförändrande företag", säger han och uppmanar entreprenörer:

"Om du bygger något, kontakta oss – våra dörrar och inkorgar är alltid öppna."

Här vill de investera

World Fund grundades 2021 i Berlin av Daria Saharova, Danijel Višević, Tim Schumacher och Craig Douglas. De investerar i skalbara företag som kan bidra till betydande förändring för klimatet. Fokus ligger på sektorerna med störst behov av avkarboniseringstekniker – enligt World Fund är det energi, fastigheter, tillverkning, transport, mat, jordbruk och markanvändning.

Petar Vlaić, ordförande för styrelsen i Erste Plavi som alltså gått in med kapital, kommenterar:

"Vi ser att teamets erfarenhet och expertis kommer att möjliggöra dem att tillföra värde till portföljföretag genom deras förståelse för klimattekniksektorn och deras förmåga att hjälpa företag att skala upp och lyckas", säger han (Impact Loops översättning).

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.