Cirkularitet

Oatly-arvingen ska bygga nästa stora foodtech-jätte: "Det här är den cirkulära revolutionen"

Eric Öste, grundare och vd för Cirkulär. Foto: press

Med hjälp av svampar som "äter upp" restprodukter och skapar nya produkter som till exempel kan användas till djurfoder, vill Eric Öste och startupen Cirkulär revolutionera industrin. Nu är bolaget på väg att rulla ut sin teknik – och de siktar högt.

Reporter

Sedan den industriella revolutionen tog fart under 1800-talet så har modellen i stort byggt på att råvaror tas från jorden för att förädlas till något som ger mer värde än ursprungsmaterialet.

Men lika självklar som den ekvationen är när vi tittar tillbaka på vår ekonomiska utveckling, lika klart är det att modellen är ohållbar, och ger ett överskott av restämnen som kunde användas i andra produktionskedjor – men som istället slösas bort.

Den utmaningen har svenska startupen Cirkulär byggt hela sin affärsidé och vision kring att hitta lösningar på. Till sin hjälp har de med sig innovativ biologisk utveckling av svampar och storskalig fermenteringsteknik.

Cirkulärs grundare Eric Österberg (tv), med teamet som består av Yvonne Nygård, Jeanna Peebo, Emil Andreasson, Pavithra Ealumalai och Stefano Sacchetto.

“Vår lösning på det är att ta fram biologiska system som specifikt består av svampar som kan förädla och växa på de här biprodukterna och avfallet som dagens linjära produktionsmodell skapar”, säger Eric Öste, vd och grundare till Cirkulär.

Han beskriver hur målet är att ta nästa steg i den industriella revolutionen – med fokus på hållbarhet.

“Det här är den cirkulära revolutionen. Vi måste fortfarande ha storskalig produktion men om vi ska göra det så måste det ske på ett smartare och mer cirkulärt sätt”, säger Eric Öste.

Kan ersätta ingredienser i djurfoder

Det biologerna på Cirkulär har utvecklat är en teknik där restprodukter i form av sulfitlut från pappersindustrin förs över till fermenteringstankar där svampar som speciellt odlats fram för restämnet omvandlar detta till svampbiomassa. I andra änden kan sedan svampbiomassan skördas och omvandlas till ett torrt mjöl som kan ersätta andra ingredienser i till exempel djurfoder.

“Vi satsar initialt på att ta fram ett svampmjöl som kan ingå i fiskfoder, som idag består av flera ingredienser som är svåra att skala upp på ett hållbart sätt. Det handlar dels om fiskmjöl som i sig är en del av det ohållbara fisket som bedrivs idag. Det andra är sojaprotein där framställningen sker främst i tropiska klimat där avskogning sker. Vårt sätt kan ge en hållbar konkurrerande foderingrediens som vi anser är bättre än det som används idag.”

Nu är Cirkulär bara dagar från att inviga sin första pilotanläggning som bolaget byggt på det pappersbruk i skånska Nymölla som ägs av den amerikanska industrikoncernen Sylvamo. En anläggning med fermenteringstankar som bolaget tog in runt 18 miljoner kronor tidigare i somras för att finansiera byggnationen av.

“Den anläggning vi byggt under det senaste året nu är en pilotanläggning som ska validera produkt och process, vilket ska ske under de kommande månaderna.”

Ska bygga och driva anläggningar

Men som Eric Öste själv konstaterar så är planerna för Cirkulär redan mycket större än den anläggning som nu ska invigas.

“Den anläggning som vi nu rullar ut kan producera hundratals ton. När valideringsprocessen av den är klar så räknar vi med att kunna ta ett större investeringsbeslut framåt sommaren 2024. Det för en fullskalig produktionsanläggning bredvid samma pappersbruk. Då pratar vi om en anläggning som kan producera tiotusentals ton.”

Cirkulärs svampmjöl Cirkulein.

Cirkulär siktar också på att kliva in på andra geografiska marknader där de ser att det finns industrier där de kan omvandla restprodukter från. Samtidigt säger Eric Öste att bolaget ser ett brett spektrum av produkttyper inom foodtech som deras teknik och anläggningar kan ta fram ingredienser åt.

“Vi är ett produktionsbolag som vill bygga och driva anläggningar. Det är viktigt för oss att äga produktionen själva. Vi tror att den piloten vi nu gör snabbt kommer att ge oss möjlighet att skala upp.”

Vill bli en storspelare

Nu är målet att snabbt skala upp verksamheten och utveckla nya produktionsenheter som riktar sig mot att utvinna ämnen ur olika typer av restämnen. Eric Öste bekräftar att bolaget nu befinner sig i en större kapitalrunda där målet är klart: Cirkulär ska bli en stor spelare inom innovativ foodtech-produktion.

"Jag tror att vi kommer att kunna generera betydande intäkter inom en överskådlig framtid”, säger han.

Även om satsningen är stor och målet högt finns det en historia att luta sig tillbaka mot som kan ge en fingervisning om vad som kan finnas i korten för Cirkulär grundaren Eric Öste.

Det är nämligen inte första gången någon från hans familj ger sig ut på en bolagsresa med målet att förändra en industri och en marknad i grunden. Eric Östes far är Richard Öste, som tillsammans med sin bror Björn Öste grundat havredrycksgiganten Oatly.

Cirkulär

Startår: 2019.

Grundare och vd: Eric Öste.

Nettoomsättning 2022: 2,6 miljoner kronor.

Resultat 2022: -24 000 kronor.

Största externa investerare: Aventure AB, Denna LTD och MBP Group Holding LTD.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.