Energi

Kapprustning i elpumps-Sverige – nu ska deras Uber för elpumpar ut i Europa

Babak Tighnavard, vd och medgrundare på Drem, och Indra Sharma, partner på Peak. Foto: Pressbild

Ännu en värmepumps-aktör växlar upp. Drem tar in kapital för andra gången i år för att expandera sin plattform, som ska göra det enklare för villaägare att köpa värmepumpar, utomlands.

Reporter

Green tech-bolaget Drem tar in 23 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Peak. Drem, som grundades så sent som i fjol, vill slå mynt av efterfrågan som finns ute på kontinenten och ge sig in i nya marknader. 

“Vi vill snabbt ut till andra länder i Europa. Det är styrkan med vår modell, att den går att applicera överallt”, säger Babak Tighnavard, vd och medgrundare på Drem, som bland annat har en bakgrund på Kinnevik och det norska solcellsbolaget Otovo.

Det här blir den andra gången i år som Dream tar in kapital. I januari tog bolaget in 27 miljoner kronor när bland andra Byfounders, Redstone och Futurum ventures investerade.

“Vi har diskuterat länge med Peak och vi kommunicerade att vi tänkte ta in ytterligare kapital genom konvertibler till hösten. Och de sa att de gärna ville ta hela rundan själva och att de gärna ville göra det nu direkt,” säger Babak Tighnavard.

Vill vara som Uber

Drem vill genom en digital plattform förenkla för villaägare som vill köpa en värmepump. Bolaget köper in värmepumpar från ledande varumärken och låter installatörer koppla upp sig mot plattformen. När en villaägare vill lägga en beställning får man en offert på allt från hårdvara till installation. 

Babak Tighnavard har liknat affärsmodellen vid en marknadsplats i stil med Uber för värmepumpar. 

“I vår målgrupp, som är villaägare, har vi som mål att bli störst i Sverige. Och vi är en bit på väg dit. Det är också därför Peak ville satsa redan nu istället för att vänta”, säger Babak Tighnavard. 

Men den stora potentialen med värmepumpar ligger utomlands. Medan runt hälften av svenska hushåll har en värmepump installerad ligger andelen under 10 procent i flera länder i Europa.

En av Drems värmepumpar. Foto: Pressbild

Att det var så många hushåll i framförallt Tyskland som värmdes upp av gas var ett aktuellt ämne efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i fjol. Det fick EU att lansera sitt “Repower EU”-paket för att frigöra sig från beroendet av gas och andra fossila bränslen från Ryssland. 

Bland annat vill EU dubbla andelen installerade värmepumpar på kontinenten fram till 2030. Målsättningen är att andelen ska ligga mellan 50 och 70 procent till 2050.

Konkurrerar med Mix och Lagercrantz

Det har bland annat motiverat Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz nästa satsning. Duon, som ligger bakom Northvolt, H2 Green Steel och Polarium, har bildat Aira som ska sälja värmepumpar i Tyskland, Italien och Storbritannien från och med i höst. 

Har ni ökat takten på era expansionsplaner på grund av andra satsningar som Aira? 

"Vi tycker att det är positivt att det finns fler aktörer som jobbar med området. Det är en stor omställning vi står inför”, säger Babak Tighnavard.

Startår: 2022
Grundare: Babak Tighnavard, Hannes Palm och David Sennerlöv
Vd: Babak Tighnavard
Omsättning 2022: Ingen omsättning ännu.
Resultat 2022: -0,7 Mkr
Urval av största externa ägare/investerare: Byfounders, Wiski Capital, Redstone och Futurum ventures

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.