Impact Loop avslöjar

Noll kronor till impact-stöd men Vinnova ger inte upp: "Måste gräva fram pengar"

Jan Sandred, Vinnova, och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Privat/Jonas Ekströmer / TT

Regeringens budgetnedskärningar innebär att Vinnova inte har pengar för att stötta nya impactbolag. Men myndigheten har en plan för att trolla med knäna. "Vår ambition är att försöka få till något", säger Jan Sandred på Vinnova.

Reporter

I höstas rapporterade Impact Loop att dagarna för Vinnovas impactstöd till nya startups kunde vara räknade. Myndigheten har fått kapade anslag i regeringens budget och kommer framöver inte ha en egen kassa för att kunna driva egna projekt. 

De impactstöd man tidigare haft, där bland annat 74 bolag delade på 21 miljoner kronor i höstas, var projekt som man drev själva. Men det utrymmet finns inte längre.

“Just nu på pappret har vi noll kronor för att finansiera startups och den typen av verksamhet över huvud taget. Tidigare har vi tagit pengar från våra fria medel och de försvann helt i och med den senaste regeringsbudgeten. Hela vår budget är nu kopplat till våra regeringsuppdrag och stöd till startups är inte en del av något av dem”, säger Jan Sandred som jobbar med innovationsprogrammen på Vinnova. 

Vill fortsätta stötta impact

Men myndigheten har inte slängt in handduken utan man vill fortsätta stötta impact-området, uppger Jan Sandred.

"Vi kan inte bara säga att vi struntar i området. Vi har ambitionen att försöka göra något. Men man måste gräva fram pengar på något sätt. Eftersom vi inte fått någon respons om vad regeringskansliet vill satsa på i forskningspropositionen som kommer i år så vet vi bara marginellt mer än alla andra om läget just nu", säger han.

Var pengarna kommer ifrån, det kan man se som en teknisk fråga

Strategi har inte förändrats

I slutet av 2024 beräknas regeringen presentera en proposition för hur forsknings- och innovationspolitiken ska se ut under mandatperioden. Förhoppningen från Vinnova är att det ska tydliggöra hur man ska stötta nya, innovativa bolag. Men ännu har man inte fått några indikationer av vad man kan vänta sig.

I väntan på tydliga besked i forskningspropositionen är nödplanen att försöka stötta impactbolag inom ramarna för något av regeringsuppdragen.

“Vår ambition är att försöka få till något. Ett alternativ är att vi försöker gräva fram pengar internt på något sätt från ett annat regeringsuppdrag. Men då blir stödet kopplat tematiskt till det uppdraget, exempelvis avancerad digitalisering”, säger Jan Sandred och lägger till:

"Det viktigaste är att vi internt vill stödja den här målgruppen. Sedan var pengarna kommer ifrån, det kan man se som en teknisk fråga. Vår strategi har inte förändrats. Vår verksamhetsplanering står fast och där står det att vi ska främja den här delen av ekosystemet för att ingen annan gör det."

Minskat anslag

I budgeten som presenterades i höstas minskades regeringen Vinnovas anslag med runt 17 procent, från 3,5 till 2,9 miljarder kronor, fram till 2026. I en konsekvensanalys av budgeten hade myndigheten med formuleringar om att impactområdet skulle prioriteras på grund av hur “avgörande dessa bolag är för framtida hållbarhet och konkurrenskraft”.

Men myndigheten skrev också att “samtliga av Vinnovas områden påverkas och därmed även samtliga målgrupper”.

Läs mer: Vinnova räknar med nedskärningar på 1 miljard – vissa startup-satsningar "stryks helt"

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.