Grön industri

Här är doldisen bakom Northvolts genombrott – ska bygga fabrik för halv miljard

Björn Mårlid, Altris och Peter Carlsson, Northvolt. Foto: pressbild och Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Igår blev det stora rubriker om batteribolaget Northvolts natriumjonbatteri. Men bakom innovationen står ett litet forskarbolag från Uppsala – som nu hoppas att uppmärksamheten leder till nya kunder och en fylld kassa.

Reporter

Forskningsbolaget Altris i Uppsala fick vara med om en stor lansering under gårdagen. Efter att ha samarbetat med batteritillverkaren Northvolt, som också är storägare i bolaget, om att utveckla ett nytt batteri på natriumjoner meddelade bolagen under tisdagen att man äntligen lyckats.

Resultatet är ett batteri som har jämförbar prestanda med litiumjonbatterier, men utan de problem som omgärdar just litium.

Flera stora tidningar världen över skrev om nyheten där fokuset landade på att det var en ny typ av produkt från Northvolt.

Lilla Altris med 14 anställda fick inte lika mycket utrymme i sammanhanget, trots att det var lika mycket deras genombrott.

“Jag förstår att de har en större genomslagskraft eftersom de är mer välkända. Men jag måste understryka att vi jobbat tillsammans på det här. Det har varit ett samarbete där vi bidragit lika mycket båda parterna. Att de får större genomslagskraft, det kan vi bjuda på. Vi är glada för den uppmärksamheten vi får”, säger Björn Mårlid, vd på bolaget som knoppats av för sex år sedan från Ångströmlaboratoriet på Uppsala Universitet.

Jag måste understryka att vi jobbat tillsammans på det här

Mindre ESG-avtryck

Litiumjoner har – som många i batteribranschen vet – varit den dominerande batteritypen under flera år. Något som förvisso har en del fördelar gentemot de gamla blybatterierna, men som också har en del komplikationer.

Att i stället göra batterier med natrium kan göra rätt stor skillnad vad gäller hållbarhet och behov av nya gruvor. Här har Altris stått för katodmaterialet till det nya batteriet, som alltså är själva natriumjondelen.

 “Natrium är mer tillgängligt. Det finns ungefär 500 gånger mer natrium än litium i världen. Sedan skulle man till och med kunna utvinna natrium från havssalt. Dessutom har vi varken grafit, nickel eller kobolt heller i vår lösning. De mineralerna kan vara kopplade till tveksamma arbetsförhållanden och barnarbete om man inte är försiktig med var man får sina leveranser ifrån. Så ESG-avtrycket är betydligt mindre med natrium och det är mindre risk för att man utsätter miljö eller människor för olägenheter”, säger Björn Mårlid. 

Man skulle till och med kunna utvinna natrium från havssalt

Han uppger att man har ungefär lika stor energitäthet på den nya produkten som litiumjonbatterier. Livslängden uppskattas vara ungefär lika lång, men man har ännu inte kommit så långt i testningen. Man kommer nu att jobba framåt med att fortsätta testa produkternas livslängd och försöka få till en ännu större energitäthet.

“Det finns ett stort intresse för de här produkterna. Natriumjonbatterier kan i dag komplettera litiumjon men också konkurrera med dem. Sedan behöver de bli lite mer energitäta för att konkurrera direkt på ett större plan. Men det är en fråga om när vi kommer dit, inte om vi kommer dit.” 

Altris katodmaterial. Foto: pressbild.

Redo för nästa steg

Själva lanseringen innebär för Altris del att man är redo att ta nästa steg i sin egen utveckling.

“Det här innebär att vi tar steget från att vara ett forskningsföretag till att vara ett företag som har en produkt redo för kommersialisering. I dagsläget har vi en liten pilotlina i Uppsala. Men nu vill vi utveckla det här till en stor lina i Sandviken. Där siktar vi på en produktionskapacitet på en gigawattimme”, säger Björn Mårlid.

För närvarande testas Altris komponenter hos flera potentiella kunder. Förhoppningen är att den senaste lanseringen lyckas attrahera ytterligare samarbetspartners och investerare.

Vi hoppas också att det här lyckas väcka intresse från nya investerare

“Vi tillverkar som sagt katodmaterialet och det är bara en del av ett batteri. Vi är beroende av att jobba med en tillverkare som Northvolt. Och det är klart att vi vill kunna hitta andra slutkunder och tillverkare som vill använda våra katoder i sina applikationer. Vi hoppas också att det här lyckas väcka intresse från nya investerare.” 

Bolaget är inne i en kapitalrunda nu där man hoppas ta in över en halv miljard kronor, mellan 50 och 70 miljoner dollar, för att finansiera bygget av en ny fabrik i Sandviken.

“Vi är i en så kallad B-runda. Här vill vi ta in kapital både för fortsatt framdrift och titta på tillverkningsprocessen ytterligare. Bland annat vill vi se över våra patent och liknande för att skydda oss bättre. Det kommer att ingå i investeringspengarna utöver finansieringen av fabriken i Sandviken”, säger Björn Mårlid. 

Om allt går som det ska är planen ha fabriken klar till mitten av 2025. Sedan vill man gå vidare med ytterligare en fabrik med en fem gånger större kapacitet som ska stå klar 2027.

LÄS MER: Se upp kärnkraftsbolagen! Professorn tar in kapital för att skapa energi med vatten som bränsle

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.