In the Loop

Fiasko (?) för supraledaren – men här lever hoppet om oändlig energi

Illustration: Loop/Midjourney

Den sensationella nyheten om en ny supraledare blev en besvikelse. Men här tre andra uppfinningar som (kanske) kan revolutionera världens energianvändning.

Redaktör

En supraledare är ett material som kan leda energi utan energiförlust. Hittills har det bara funkat vid väldigt låga temperaturer, vilket kraftigt begränsat den praktiska användningen.

Därför blev förhoppningarna gigantiska och enorma när sydkoreanska forskare i slutet av juli påstod sig ha hittat ett material (LK-99) som fungerade som en supraledare vid rumstemperatur. Tänk möjligheterna! Ladda elbilen på några sekunder, nästintill oändlig batteritid i din mobil, svävande tåg, förlustfri lagring av sol- och vindenergi, och så vidare.

Det påstådda superledarmaterialet från Sydkorea svävar i en demovideo.

Andra forskare har tyvärr inte lyckats upprepa experimentet framgångsrikt (även om försök fortfarande pågår – hoppfulla internetanvändare har ännu inte gett upp).

Men det finns många tekniker som har potential att helt revolutionera världens energianvändning- och försörjning. Här är tre:

Svenska Novatrons reaktor ska vara klar 2025. Bild: Novatron

1. Fusion

Fusionstekniken är den med mest potential – och dessutom den som forskarna är närmast att lösa.

Fusionsenergi är superkraften som gör att solen fungerar. När atomer slås samman frigörs massor av energi. Detta vill forskarna återskapa på jorden. Några deciliter vatten skulle räcka för att skapa all energi som en person behöver under en livstid.

Och man har faktiskt kommit riktigt långt – men man är inte riktigt där än.

Svenska Novatron Fusion ligger långt fram i utvecklingen. De försöker lösa ett stort hinder: Hur man kapslar in fusionsplasma som är 100 miljoner grader varm. Novatron Fusion bygger en anläggning vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm för att validera tekniken. De hoppas att fusionsteknik ska finnas för kommersiell användning någon gång under 2030-talet.

Har tekniken potential att vara en klimaträddare? Kanske – men det är en kamp mot klockan i så fall.

Den italienske forskaren Andrea Rossi (till höger) demonstrerar sin apparat för kall fusion 2011. Han anklagades senare för bluff och de senaste åren har det varit tyst om projektet.

2. Kall fusion

Kall fusion är en hypotetisk process där fusion uppnås vid lägre temperatur, till exempel rumstemperatur. Om det fungerar skulle det vara extremt praktiskt för energiproduktion. Föreställ dig oändlig, gratis energi.

Idén om kall fusion blev populär på 1980-talet när två forskare, Martin Fleischmann och Stanley Pons, meddelade att de hade observerat tecken på kall fusion i sitt laboratorium. Deras påståenden möttes emellertid med skepsis från den vetenskapliga gemenskapen eftersom deras resultat inte kunde reproduceras konsekvent av andra forskare.

2011 uppgav italienska forskare ha uppfunnit en maskin som kunde framställa kall fusion, vilket fick enorm medieuppmärksamhet. Resultaten gick dock inte att reproducera den gången heller.

Idag har stora delar av vetenskapsvärlden förkastat idén, men forskning pågår dock fortfarande och det finns många som hoppas att tekniken en dag kan bli verklighet.


Än så länge kan nollpunktsenergi mest användas i filmer. Bild: Disney

3. Nollpunktsenergi

Nollpunktsenergi är en av de allra konstigaste idéerna i världen av fysik! Tänk dig att allting i universum alltid vibrerar, även när det är jättekallt och stilla. Till och med när vi inte ser något hända, finns det massor av små vibrationer som pågår.

Tänk på det som om du har en leksakstrumma, och även om du inte slår på den, gör den ändå små ljud som "drum-drum-drum" hela tiden. Det är som om nollpunktsenergin är som små, små ljud och vibrationer som alltid finns där, oavsett vad.

Detta har fått forskare att fundera på om det kan vara möjligt att fånga denna energi. Än så länge är detta en konceptuell idé inom kvantfysik. Om det går att förverkliga så ligger det mycket långt fram i tiden. Men det skulle möjliggöra oändlig energi.

I populärkulturen är fenomenet dock välanvänt. I till exempel Disneys film ”Superhjältarna” laddar skurkarna sina vapen med nollpunktsenergi.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.