Kärnkraft

EU:s klimatbank vill investera i kärnkraft – "Känns väldigt bra med ett formellt besked"

Nadia Calviño, chef för Europeiska investeringsbanken (foto: TT/AP), och Jacob Stedman (foto: pressbild).

Nya chefen för Europeiska investeringsbanken (EIB) vill “absolut” investera i kärnkraft, slår hon fast i en intervju i DN. “Jag är inte förvånad”, säger Blykallas Jacob Stedman.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter i helgen som Nadia Calviño, ny chef för Europeiska investeringsbanken (EIT), slog fast att banken gärna investerar i så kallade SMR:er, eller minikärnkraftverk som vi brukar skriva på Impact Loop.

“Absolut. Europa behöver vara aktivt inom alla områden som kan bli relevanta framöver. Vi är redan aktiva inom kärnteknik och är redo att finansiera forskning och utveckling av ny teknik”, sa hon i intervjun.

Jacob Stedman, vd för kärnkraftsuppstickaren Blykalla som utvecklar just SMR:er, säger till Impact Loop att det är skönt med ett så tydligt besked, även om han inte är förvånad.

“Jag är jätteglad att de är så tydliga att de vill stötta SMR:er. EU-institutioner har varit lite ambivalenta tidigare men det känns väldigt bra med ett formellt besked från högsta chefen”, säger han.

Blykalla har idag finansierats med riskkapital och 99 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten. I detta nu är man i färd med att stänga en kapitalrunda, och i december gjorde man en delstängning av denna genom att ta in 33 miljoner kronor i riskkapital.

“Vi kommer att vilja söka finansiering från EIB men det blir lite längre fram i tiden, det är mer i linje med nästa fas i vår utveckling”, säger Jacob Stedman.

Rekord i svenska investeringar

Europeiska investeringsbanken brukar kallas för “EU:s klimatbank” på grund av att de finansierar många av de stora gröna satsningarna i Europa. Förra året finansierade banken olika svenska satsningar till ett rekordbelopp om 30 miljarder kronor, varav 80 procent till klimatrelaterade investeringar, skriver DN.

“Sverige är ett väldigt bra exempel på vår verksamhet som klimatbank. Sverige stärker sin ställning som ett av de ledande länderna inom grön teknik som finansieras av EIB. Här finns flera av våra flaggskeppsprojekt, som Northvolt, H2 Green Steel och elektrifieringen i Volvo Cars”, säger Nadia Calviño, som tidigare var Spaniens ekonomiminister, till DN.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.