The Tech Arena

Det krävs för att Norden ska bli ett impact-Silicon Valley

Erik Martinson, vd på Svea Solar, Christian Lystrup, vd på Vidde, Jenny Rundbladh, vd på SPP och Peter Roos, vd på Novatron Fusion Group. Foto: pressbilder.

Norden kan bli ett Silicon Valley för impact. Men då krävs anpassade regleringar på politisk nivå – och mycket snabbare processer. Det var slutsatsen när impact-entreprenörerna kom samman under SPPs panel på Tech Arena.

Redaktör

Erik Martinson, vd på solcellsbolaget Svea Solar, säger det rakt ut: Våra processer är för långsamma, och vi behöver en mer agil politik och infrastruktur, speciellt när det gäller deeptech.

I en panel på eventet Tech Arena under torsdagen diskuterades frågan om Norden kan bli nästa stora hållbarhetskluster. Svaret är ja – men det krävs en hel del förändringar för att vi ska komma dit. 

Sverige och Norden erbjuder en unik miljö för småbolag, enligt Christian Lystrup, vd på Vidde, som gör eldrivna snöscootrar. Med institutioner som Rise och Vinnova i ryggen kan impact-bolag få hjälp med allt från finansiering till organisationsbyggande – en struktur som är svår att hitta någon annanstans i världen. Här ligger vi långt före andra länder i Europa, för att inte tala om resten av världen. 

Behövs större muskler 

Men det krävs större muskler på investerarfronten, något som alla i panelen var överens om. Även om kapitalet finns är det långt ifrån tillräckligt mycket som idag går till impact och deeptech. 

“Det finns massor av kapital att tillgå”, sa pensionsjätten SPPs vd Jenny Rundbladh men lyfte utmaningen med att det samtidigt finns strikta regler för vad pensionspengar får investeras i, vilket kan påverka impact-bolagen.

Erik Martinson pekar på USA:s nya klimatpaket IRA (läs Impact Loops genomgång av det här) som ett exempel på hur man stöttar impact-bolag, men menade att Europa halkar efter i den typen av stöd.

"Vi kommer aldrig att vara ledande inom innovation och utsläppsreducering om vi inte satsar mer pengar på det," säger han.

Peter Roos, vd på kärnkraftuppstickaren Novatron Fusion Group, sammanfattar situationen med ett något dystert konstaterande: 

"Vi förlorar just nu. Vi behöver göra investeringar som säkerställer att vi vinner i framtiden." 

Nästa John F Kennedy

Ett sätt att säkra upp vår position som ledare i den gröna omställningen är fler samarbeten, lite större risktagande – och fler visionärer. Christian Lystrup påpekar att vår generation behöver fler John F Kennedys och visionärer som vågar tänka utanför boxen – och utanför landsgränserna. 

Så, Norden som nästa impact-Silicon Valley? Potentiellt, ja. Men det kräver snabbare regleringar, en global talangjakt och rejält med investeringar. Vi har alla förutsättningar – nu behöver vi bara kavla upp ärmarna och göra det. 

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.