Hållbarhet

8 svenska bolag bland de 100 som tävlar om “impact-nobelpriset”

Funda Sezgi och Sara Kappelmark, co-vd:s för Norrsken. Foto: Thomas Eriksson

Ändrat fokus när Norrsken tillsammans med Bill Gates och Barack Obamas stiftelser uppmärksammar världens mest lovande impactbolag. 

Reporter

För andra året i följd presenterar Norrsken sin lista över de 100 företag som kan göra störst skillnad för att uppfylla något av FN:s 17 globala mål. På årets Impact 100, som listan heter, kommer återigen två bolag att prisas men det är inte riktigt lika stort fokus på prisutdelningen längre.

“Vi har skiftat fokus lite från vinnaren till att det är hela listan som ska få stå i centrum”, säger Sara Kappelmark, som tillsammans med Funda Sezgi är vd för Norrsken, och fortsätter:

“Ifall det här skulle kunna bli ett impact-nobelpris eller motsvarande vore det underbart. Men vi har insett mer och mer att det inte är en ‘silver bullet’ som behövs utan många personer som gör många olika saker. De här 100 bolagen jobbar alla med viktiga frågor och håller en hög nivå.”

Förutom att ha en positiv global impact som kan kombineras med kommersiell potential ska bolagen bland annat ha lanserat en produkt eller genomfört en serie A-runda. Tanken är att listan ska bestå av hög risk och hög potential-aktörer som siktar på att växa snabbt med någon form av skalbar teknik. 

“De som är på listan är det för att de har möjlighet att bli impact-enhörningar, alltså bolag som kan bidra till att förbättra livet för en miljard människor”, säger Sara Kappelmark.

Åtta svenska bolag med

I år nominerades över 700 bolag till Impact 100-listan av de samarbetspartners som Norrsken samlat kring projektet. Där ingår bland andra Obama Foundation och Gates Foundation samt många stora investerare inom impactområdet så som Acumen och Katapult.

Sedan gallrades 100 bolag fram av en jurygrupp med representanter från bland andra Norrsken, Atomico och World Fund. Hela åtta svenska bolag, däribland Climateview, Heart Aerospace och Einride, platsade in. 

“Sverige har 34 gånger gånger fler impact-startups per capita än världssnittet. På det sättet blir vi överrepresenterade på den här typen av listor. Det vi hoppas åstadkomma är att fira de som förtjänar att firas och inspirera andra. Så att vi blir ännu fler, både i Sverige och internationellt”, säger Sara Kappelmark.

Ett bolag som inte kvalificerade in på listan var däremot H2 Green Steel, ett av de mest kända svenska projekten på impactområdet. Bolaget var med i fjol och anledningen till att det saknades i år uppges vara så enkel som att man inte nominerades. Generellt har det varit en hög rotationsgrad jämfört med i fjol.

“Vi försöker att ha så få bolag som möjligt som är med upprepade gånger. Ju fler nya bolag vi kan ha med desto bättre. Och det händer mycket på det här området. Vi blev överraskade över att det var en så liten andel av nomineringarna i år som var med i fjol. Men en del är så klart självklara att ha med igen”, säger Daniel Goldberg, kommunikationschef på Norrsken. 

Publikpris nytt för i år

I fjol delades det ut två priser, ett bolag värderat under 1 miljard dollar och ett över. I år kommer juryn att dela ut priset till det bolag man anser har störst potential och så kommer det också delas ut ett pris till det bolag som får flest röster i en öppen omröstning. Samtliga bolag på listan får ett års medlemskap på något av Norrskens tre kontor. Vinnarna under 2023 kommer precis som fjolårets få möjligheten att sitta med i nästa års jurygrupp. 

“Vi har en väldigt bra bredd på listan med alltifrån grön cement till drönare som levererar medicin i otillgängliga miljöer. Det är härligt att man får höra frågan: ‘varför var inte den här med också?’. Det visar det vi vill belysa, att det finns så många aktörer som är med och bidrar till att lösa de globala utmaningarna”, säger Sara Kappelmark.

De svenska bolagen på listan:

  • Airforestry - Hugger ner träd med hjälp av drönare
  • Cemvision - Producerar grön cement
  • Climateview - Hjälper städer att minska utsläpp med dataplattform
  • Einride - Producerar självkörande och eldrivna transportfordon
  • Enginzyme - Biobaserad kemikalieproduktion
  • Heart Aerospace - Utvecklar eldrivna flygplan
  • Northvolt - Batteritillverkning
  • Paebbl - Infångning av koldioxidutsläpp


Hela listan hittar du här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.